Om rådhuset

Rådhuset idag

Stilsäker sedan 1645. Det historiska arvet blandas med moderniteter i en annorlunda och spännande atmosfär. Husets anrika historia är bevarad från golv till tak - de vackra utsmyckningarna finns kvar, takkronorna hänger där de alltid hängt och det som är nytt ger intryck av att alltid funnits där. Mode kanske är flyktigt – men stil består. 

Har du funderat på Rådhusets blå färg? Den är inspirerad av en färgrest som man kan hitta på ett kassaskåp en trappa upp. Detta är urprunget till Rådhusets blå färg som återkommer i vår kommunikation.

Rådhusets hisnande historia

Få platser i Uppsala, om någon, har samma spännande och långa historia som Rådhuset. Sedan handelsmannen Claes Edenberg uppförde byggnaden 1645 har mycket hänt i huset. Här har människor gift sig, lindansare slagit volter, rättsfall avgjorts, diplomater tittat ut på Stora torgets avrättningar och celebriteter förfasat sig över inredningen. Två gånger har huset skadats av stadsbränder, 1702 och 1766. 1799 håller Uppsala stad bal på Rådhuset och Axel von Fersen, den svenske ädlingen som i Paris blev kejsarinnan Marie Antoinettes älskare, är inbjuden. Sitt nuvarande utseende får Rådhuset 1883 av Herman Theodor Holmgren och C.A Kihlberg. 

Renovering och bevarande av platsens själ

2012 byggdes Rådhuset om till ett modevaruhus, efter att fastighetsbolaget Atrium Ljungberg 2006 köpt byggnaden och med varsam hand och största respekt för platsens själ och historik, renoverat huset. 

Vid ägarskiftet påbörjades en minutiös restaurering. Bara förberedelserna tog tre år. Renoveringen var ett detektivarbete under ledorden hellre bra än snabbt, eller för att vara exakt: Nydaning med omvårdnad av historiska värden. Restaureringen har fått kosta i tid, tanke och materialval. Arkitekterna kunde noggrant lägga det pussel som steg för steg tog fram ursprunget. Gamla rumssamband har återställts, tekniska installationer har med stor sinnrikhet och möda gömts. Och ursprungslampor har rustats upp med ny el, för att bara nämna några få detaljer i det sex år långa arbetet. Tillsammans med Domkyrkan och Universitetshuset kan man idag lugnt påstå att Rådhuset är den mest anslående 1800-talsbyggnaden i Uppsala. 

Den 2 maj 2018 köpte Castellum Rådhuset av Atrium Ljungberg. Nu tar Castellum Rådhuset ytterligare ett steg in i framtiden. Under våren färdigställs en utomhusterrass på Påvel Snickares gränd för Frenchis räkning och vidareutveckling av ytorna inomhus ligger som nästa steg i planerna. Välkommen in till Rådhuset!   

På bilden ovan ser man att Rådhuset är sig väldigt likt men männsikorna på bilden vittnar om att det inte är nutid. Bilden är lånad av Upplandsmuseet.